Drożdżówka z owocami, kruszonką i lukrem
Pierwszym przepisem będzie pomysł na pyszną drożdżówkę, zachwalaną przez całą rodzinę :)
Idealna do popołudniowej kawy!
Z racji tego, że jest to ciasto drożdżowe- musimy uważać na kilka rzeczy. Jeśli się do nich zastosujesz, ciasto na pewno wyjdzie.
1. Zanim przystąpisz do wypieków, wyjmij z lodówki drożdże, mleko i jajka. Muszą być one w temperaturze pokojowej.
2. Drożdże do wyrośnięcia potrzebują ciepła, jednak nie można zalewać ich gorącym mlekiem- to je zabije
3. Kolejność dodawania składników ma znaczenie.
4. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów- lepiej ich unikaj.
Do wykonania ciasta potrzebujemy:
- 45 g świeżych drożdży
- 180 ml mleka (ciepłe- ja podgrzałam w mikrofali przez 20 sekund, można też podgrzać w rondelku) NIE MOŻE BYĆ GORĄCE, bo będzie trzeba zaczynać wszystko od nowa
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 110 g cukru (można dodać trochę więcej jeśli ktoś chce mieć słodsze ciasto)
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 85-90 g masła
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 70 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru
- aromat waniliowy (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- Owoce (mogą być świeże owoce lub mrożona mieszanka)
Staraj się by były to owoce "wyraźne" w smaku, np. wiśnie, jagody, maliny, truskawki
- Cukier puder
- kilka kropli soku z cytryny
No to teraz najbardziej czasochłonna część :) Nie zrażaj się- drożdżówka warta jest tego czasu.
1. Przygotowujemy rozczyn. Do średniego garnka wrzucamy rozkruszone drożdże, zasypujemy łyżeczką cukru, a następnie zalewamy ciepłym mlekiem. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia drożdży, tak by nie było grudek. Na końcu wsypujemy łyżkę mąki i ponownie mieszamy co całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 min. Ja zawijam garnek w koc i kładę przy kaloryferze- ciepło gwarantowane.
2. Rozpuszczamy 85-90 g masła i odstawiamy do przestudzenia.
3. W tym czasie ucieramy w misce jajka z cukrem.
4. Do osobnej miski przesypujemy mąkę.
5. Do miski z mąką wlewamy WYROŚNIĘTY rozczyn (powinien potroić swoją objętość).
Delikatnie mieszamy. Jeżeli mamy- używamy miksera planetarnego z hakiem. Ustawiamy wtedy na najmniejsze obroty, tak by nie wyrabiać ciasta za szybko.
6. Po wymieszaniu dodajemy jajka z cukrem. Dalej wyrabiamy przez 8- 10 min do dokładnego połączenia składników i napowietrzenia ciasta.
7. Po tym czasie wlewamy przestudzone masło i wyrabiamy kolejne 5 min (wciąż na najniższych obrotach miksera)
8. Przekładamy do większej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5h.
(powinno dwukrotnie zwiększyć objętość)
W tym czasie możemy przygotować kruszonkę- wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Formę (ja użyłam takiej o wymiarach 28 x 24, ale możesz też użyć trochę większej) smarujemy masłem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Może być kleiste, ale nie warto się tym przejmować- i tak wyjdzie pyszne.
Jeśli nie pokryje całej blachy, warto je trochę porozciągać na formie, tak by zakryła wszystko.
Na ciasto kładziemy owoce, posypujemy kruszonką.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-35 min.
Chwilę przed końcem tego czasu nagrzewamy piekarnik na 180℃ z termoobiegiem.
Piec przez 35- 40 min (musimy patrzeć by kruszonka się nie spaliła)
UWAGA: Ciasto po upieczeniu trzymamy przez chwilę w zamkniętym piekarniku, przez kolejne 2 minuty w lekko uchylonym. Po tym czasie otwieramy piekarnik i czekamy kolejne 2 minuty.
Takie powolne wyciąganie ciasta zagwarantuje, że drożdżówka nie opadnie i będzie puszysta w środku
Po przestudzeniu polać lukrem i gotowe :)
Wygląda przepysznie! ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi zachecajaco. Zaraz pobiegnę kupić skladniki i do dzieła.
OdpowiedzUsuńSuper, czekam na opinię po zrobieniu :)
UsuńUwielbiam drożdżówkę, a jeszcze nigdy mi nie wyszła...aż do dzisiaj!
OdpowiedzUsuńJasny przepis i bardzo przydatne wskazówki :))
Dziękuję i czekam na kolejne przepisy :)
Pozdrawiam. M.
Bardzo się cieszę, smacznego!
Usuń