Pleśniak na migdałowym spodzie przykryty cytrynową pianką



Zdecydowanie mój faworyt latem!
Jest lekki i orzeźwiający- po prostu bez wad 💓
Nie zrażajcie się ilością podpunktów do wykonania, ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu, ja jedynie rozbiłam to na 10 punktów, by było wszystko jasne i przejrzyste.


Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 70 g cukru
- 20 g migdałów (drobno posiekane)
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu bez cukru
- owoce (agrest, porzeczka, rabarbar, borówki)
- 1,5 łyżki cukru
- 300 ml mleka
Pianka:
- 3 białka
- 2 łyżki cukru lub cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub kilka kropli cytrynowego aromatu

1. Żółtka, masło, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekane migdały i aromat- zagniatamy.
2. Odstawiamy do lodówki na 15 min.
3. Owoce zasypujemy cukrem i również odstawiamy.
4. W tym czasie przygotowujemy budyń: wykonujemy wszystko wg instrukcji na opakowaniu (zmieniamy tylko ilość mleka- z 500 ml na 300 ml). Budyń powinien wyjść gęsty. Gdy jest już gotowy, dodajemy do niego owoce, mieszamy.
5. Formę smarujemy masłem i wykładamy na nią kruche ciasto.
Na kruche ciasto kładziemy budyń z owocami.
Pieczemy w 170 ℃ przez 20 min.
6. W tym czasie możemy przygotować piankę;
Ubijamy białka z odrobiną soli.
Stopniowo dodajemy cukier. W połowie ubijania dodajemy sok z cytryny/aromat.
Piana powinna być sztywna i po przechyleniu nie może "uciekać" z miski 😉
7. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na niego ubitą pianę.
8. Wstawiamy z powrotem do piekarnika, ale zmniejszamy temperaturę do 140 ℃ i pieczemy przez 15 min.
9. Po tym czasie zmniejszamy do 80 ℃ i pieczemy jeszcze 10 min.
10. Ciasto wyjmujemy do ostudzenia.

* Najlepiej kroić ciasto gdy jest już dobrze wystudzone, najlepiej sprawdza się po godzinnym pobycie w lodówce 👍 *



Komentarze

  1. Wygląda przepysznie, sam jestem kuchennym analfabetą, ale twoje przepisy zachęcają żeby w końcu to zmienić!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sałatka wiosenna