Piernik w zdrowej wersji
Nie wyczujecie, że jest to zdrowy piernik, gwarantuję 👌
Składniki:
- pół cukinii
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- szklanka mąki jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 2 łyżeczki ksylitolu
- słodka pasta kokosowa/gorzka czekolada (opcjonalnie)
- powidła śliwkowe (ja użyłam z Łowicza 100% owoców)
1. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Czekamy 10 min i odsączamy ją.
2. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao.
3. Dodajemy jajka, ksylitol, syrop i cukinię.
4. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.
5. Pieczemy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia przez 50 min w 175℃.
6. Ciasto musi się porządnie wystudzić. Potem przecinamy je wzdłuż, nakładamy powidła i składamy.
*7. Górę możemy polać słodką pastą kokosową/gorzką czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz