Puszyste racuchy z samych białek
Często jest tak, że po wypiekach zostają białka i nie wiadomo co z nimi zrobić.. No bo jak? Non stop bezy? Idzie się zasłodzić od nadmiaru słodkości.
Polecam swój niezawodny przepis na puszyste racuchy, u mnie z wiśniami :) Pachną przepięknie, a smakują jeszcze lepiej.. daję słowo!
Składniki:
- 3 białka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 50 ml mleka
- 5 łyżek mąki
Dodatkowo do wyboru:
- wiśnie, jabłka, gruszka
- czekolada
1. W misce ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę.
(Po przechyleniu miski, nie powinna "uciekać")
2. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i wiórkami kokosowymi.
3. Do miski z mąką dodajemy ubitą pianę.
Delikatnie mieszamy, stopniowo dolewając mleka.
Jeśli ciasto będzie za gęste, dodajemy trochę więcej mleka.
Ciasto powinno mieć taką konsystencję:
4. Do przygotowanego ciasta dodajemy wybrane przez siebie nadzienie, w moim przypadku są to wiśnie.
5. Delikatnie mieszamy. Nakładamy małymi partiami, najlepiej łyżką.
Smażymy na małej ilości oleju, na małym ogniu.
Po usmażeniu możemy podać z cukrem pudrem, szklanką mleka albo takie bez niczego.
W każdej wersji są rewelacyjne :)
UWAGA: Znikają w zawrotnym tempie!
Mmm racuchy �� smaki z dzieciństwa
OdpowiedzUsuńLubię, jak coś jest tak opisane dosłownie krok po kroku, bo w trakcie robienia, nie nachodzą mnie wątpliwości, czy wszystko robią w należytej kolejności i czy, aby to autor miał na myśli właśnie to. Aż siż chce zabrać do pichcenia. Poinformuje co mi z tego wyszło hi, hi
OdpowiedzUsuńKoniecznie mi napisz!
Usuń