Puszyste racuchy z samych białek



Często jest tak, że po wypiekach zostają białka i nie wiadomo co z nimi zrobić.. No bo jak? Non stop bezy? Idzie się zasłodzić od nadmiaru słodkości.

Polecam swój niezawodny przepis na puszyste racuchy, u mnie z wiśniami :) Pachną przepięknie, a smakują jeszcze lepiej.. daję słowo!

Składniki:
- 3 białka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 50 ml mleka
- 5 łyżek mąki

Dodatkowo do wyboru:
- wiśnie, jabłka, gruszka
- czekolada

1. W misce ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę.
(Po przechyleniu miski, nie powinna "uciekać")

2. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i wiórkami kokosowymi.

3. Do miski z mąką dodajemy ubitą pianę.
Delikatnie mieszamy, stopniowo dolewając mleka.
Jeśli ciasto będzie za gęste, dodajemy trochę więcej mleka.
Ciasto powinno mieć taką konsystencję:

4. Do przygotowanego ciasta dodajemy wybrane przez siebie nadzienie, w moim przypadku są to wiśnie.

5. Delikatnie mieszamy. Nakładamy małymi partiami, najlepiej łyżką.
Smażymy na małej ilości oleju, na małym ogniu.

Po usmażeniu możemy podać z cukrem pudrem, szklanką mleka albo takie bez niczego.
W każdej wersji są rewelacyjne :)

UWAGA: Znikają w zawrotnym tempie!

Komentarze

  1. Mmm racuchy �� smaki z dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię, jak coś jest tak opisane dosłownie krok po kroku, bo w trakcie robienia, nie nachodzą mnie wątpliwości, czy wszystko robią w należytej kolejności i czy, aby to autor miał na myśli właśnie to. Aż siż chce zabrać do pichcenia. Poinformuje co mi z tego wyszło hi, hi

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sałatka wiosenna

Pleśniak na migdałowym spodzie przykryty cytrynową pianką