Brownie z batata z nutą pomarańczy



Znowu mam dla Was ciasto bezglutenowe i "fit". 
W przyszłym tygodniu wrzucę też coś dla tych bez diet :)


Składniki:
- 3 jajka
- 1 średni batat
- 1 łyżka masła orzechowego
- ¾ szklanki mąki ryżowej (albo 1 cała szklanka mąki pszennej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki erytrytolu
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka masła ghee

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
2. Batata, jajka, erytrytol, masło ghee i masło orzechowe blendujemy ze sobą na gładką masę.
3. Batatową masę dodajemy do mąki i mieszamy do połączenia składników.
4. Do ciasta stopniowo dolewamy sok z pomarańczy.
5. Pieczemy w 170℃ przez 30 min.


Gotowe ciasto możemy polać odżywką białkową, cukrem pudrem albo erytrytolem 😉

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka wiosenna

Pleśniak na migdałowym spodzie przykryty cytrynową pianką