Brownie z buraka




Ciasto w 100% "fit", można jeść bez wyrzutów sumienia!
Nie bójcie się tego buraka- nie jest on wyczuwalny w smaku :)


Składniki:
- 300 g buraków (ważymy przed ugotowaniem)
- 250 g mąki ryżowej
- 60 g masła ghee
- 4 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 110 g erytrolu
- 70 g ksylitolu
- 70 g daktyli

1. Buraki obieramy i gotujemy
2. Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie
3. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, erytrol i ksylitol
4. Ostudzone buraki blendujemy z masłem
5. Do masy buraczanej dodajemy po jednym jajku
6. Daktyle odsączyć z wody i zblendować. Dodać do buraków i jajek
7. Stopniowo dodajemy wymieszane wcześniej sypkie produkty
8. Gotową masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w 170℃ przez 1h 20 min.


Ciasto po upieczeniu trzymamy w uchylonym piekarniku przez 20 min.
Po tym czasie możemy wyjąć i polać go polewą- u mnie polewa z odżywki białkowej o smaku białej czekolady 😍👅

Komentarze

  1. Fajny przepis, bo bardzo "łopatologicznie napisany", brzmi na łatwy do zrobienia, no i jak ma jeszcze do tego nie wchodzić w boczki, to coś w sam raz dla mnie.
    Spróbuję jutro i poproszę o więcej przepisów na takie cudeńka

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo atrakcyjne fit ciacho, czekam z niecierpliwością na następny przepis na ciasto typu fit. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie :) Próbowałam już ciasta z dyni i marchwi, a teraz do kolekcji dorzucę jeszcze to z buraka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szykuję jeszcze ciasto z cukinii dla Was, więc będzie kolejne na liście do wypróbowania :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sałatka wiosenna

Pleśniak na migdałowym spodzie przykryty cytrynową pianką