Bułki orkiszowe
Kochani, ja osobiście uwielbiam ten przepis :) Jest bardzo prosty, a bułki wychodzą delikatne i smaczne- musicie ich spróbować!
Składniki na około 10 sztuk:
- 40 g świeżych drożdży
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 1½ szklanki mąki orkiszowej
- garść słonecznika
- łyżeczka czarnuszki (można pominąć)
- garść siemienia lnianego/sezamu
- 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego
- 1 łyżka brązowego cukru
1. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą (nie może być gorąca) wodą. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy tak, by nie było grudek.
Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
2. Do miski wsypujemy mąkę, czarnuszkę, słonecznik. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i mieszamy do połączenia składników. Pod koniec dodajemy rozpuszczony olej kokosowy.
*Jeśli ciasto klei się do rąk- dodaj mąkę. Uważaj, by nie przesadzić i nie wysuszyć ciasta.
3. Na kratce lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane, lekko spłaszczone kulki. Każdą z nich smarujemy wodą i posypujemy siemieniem lnianym lub sezamem.
*Bułki muszą mieć przestrzeń, nie należy kłaść ich zbyt blisko siebie.
4. Tak przygotowane bułki odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180℃ przez 15 min.
Komentarze
Prześlij komentarz