Cake pops
Cake pops to ciasto na patyku w duecie z kremem, baaaardzo smaczna przekąska.
Niestety znika błyskawicznie 🙈
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście- to koniecznie spróbujcie!
Składniki na około 6 lizaków:
- 200 g upieczonego ciasta (może być brownie, murzynek, wszystko co ostało się po ostatnich wypiekach)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego/mascarpone/ricotty
- 1 łyżeczka miodu
- pół tabliczki dowolnej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub zwykłego
- patyczki
- posypka/orzechy
1. Ciasto rozkruszamy w dłoniach, dodajemy jogurt i miód. Całość mieszamy ze sobą. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 min.
2. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z olejem.
3. Z ciasta formujemy małe kulki i układamy je na desce do krojenia wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Patyczki maczamy w czekoladzie i wkładamy do kulek (do połowy ich głębokości- tak by nie przebiło ich na wylot 😉 )
5. Tak przygotowane lizaki wkładamy do zamrażarki na kolejne 10 min.
6. Lizaki maczamy w czekoladzie, dowolnie je dekorujemy i odstawiamy pionowo do zastygnięcia czekolady. Ja użyłam wytłaczanki z dziurkami (taka jak ta ⇓) i świetnie się sprawdziła.
(zdjęcie ze strony www.imtrex.com.pl)
Tak przygotowane przekąski możecie trzymać w lodówce, ale bardzo długo wytrzymują też w temperaturze pokojowej 👌
Komentarze
Prześlij komentarz