Cake pops



Cake pops to ciasto na patyku w duecie z kremem, baaaardzo smaczna przekąska.
Niestety znika błyskawicznie 🙈
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście- to koniecznie spróbujcie!

Składniki na około 6 lizaków:
- 200 g upieczonego ciasta (może być brownie, murzynek, wszystko co ostało się po ostatnich wypiekach)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego/mascarpone/ricotty
- 1 łyżeczka miodu
- pół tabliczki dowolnej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub zwykłego
- patyczki
- posypka/orzechy


1. Ciasto rozkruszamy w dłoniach, dodajemy jogurt i miód. Całość mieszamy ze sobą. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 min.

2. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z olejem.

3. Z ciasta formujemy małe kulki i układamy je na desce do krojenia wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Patyczki maczamy w czekoladzie i wkładamy do kulek (do połowy ich głębokości- tak by nie przebiło ich na wylot 😉 )

5. Tak przygotowane lizaki wkładamy do zamrażarki na kolejne 10 min.

6. Lizaki maczamy w czekoladzie, dowolnie je dekorujemy i odstawiamy pionowo do zastygnięcia czekolady. Ja użyłam wytłaczanki z dziurkami (taka jak ta ⇓) i świetnie się sprawdziła.
                                                       (zdjęcie ze strony www.imtrex.com.pl)


Tak przygotowane przekąski możecie trzymać w lodówce, ale bardzo długo wytrzymują też w temperaturze pokojowej 👌


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka wiosenna

Pleśniak na migdałowym spodzie przykryty cytrynową pianką