Frytki z batata
Tak.. to jest coś co uwielbiam.. Połączenie słodkiego smaku batatów z sosem czosnkowym 💕😍
Przepis nie jest trudny, natomiast ważny jest czas pieczenia w piekarniku i odpowiednia temperatura.
Bataty muszą mieć swój czas, by nie były zbyt miękkie ani nie spaliły się. Muszą być delikatnie chrupiące :)
Na porcję dla jednej/dwóch osób potrzebujesz:
- 2 batatów
- trochę oleju rzepakowego
- majeranku
- soli
- pieprzu
- jogurtu naturalnego
- 2 małych ząbków czosnku
1. Bataty kroimy w paski (najlepiej nie za grube)
2. Dodajemy do nich olej i przyprawy
3. Całość mieszamy i wykładamy na blaszkę
4. Pieczemy przez 25 min w 195 ℃ (oczywiście weźcie pod uwagę, że piekarnik piekarnikowi nierówny- musicie kontrolować czy bataty nie spalają się)
UWAGA: W połowie pieczenia należy je przemieszać
SOS:
Do jogurtu naturalnego wyciskamy ząbki czosnku, następnie dodajemy soli i pieprzu do smaku
Uwielbiam takie połączenia! Palce lizać
OdpowiedzUsuńUwielbiam frytki, ale jeszcze nigdy nie jadłam frytek z batata. Ten przepis zachęcił mnie do spróbowania tego smakołyku z batata.
OdpowiedzUsuńTo taki zdrowy odpowiednik frytek, zdecydowanie polecam :)
Usuń