Frytki z batata





Tak.. to jest coś co uwielbiam.. Połączenie słodkiego smaku batatów z sosem czosnkowym 💕😍

Przepis nie jest trudny, natomiast ważny jest czas pieczenia w piekarniku i odpowiednia temperatura.
Bataty muszą mieć swój czas, by nie były zbyt miękkie ani nie spaliły się. Muszą być delikatnie chrupiące :)

Na porcję dla jednej/dwóch osób potrzebujesz:
- 2 batatów
- trochę oleju rzepakowego
- majeranku
- soli
- pieprzu
- jogurtu naturalnego
- 2 małych ząbków czosnku


1. Bataty kroimy w paski (najlepiej nie za grube)
2. Dodajemy do nich olej i przyprawy
3. Całość mieszamy i wykładamy na blaszkę
4. Pieczemy przez 25 min w 195 ℃ (oczywiście weźcie pod uwagę, że piekarnik piekarnikowi nierówny- musicie kontrolować czy bataty nie spalają się)
UWAGA: W połowie pieczenia należy je przemieszać


SOS:
Do jogurtu naturalnego wyciskamy ząbki czosnku, następnie dodajemy soli i pieprzu do smaku



Komentarze

  1. Uwielbiam takie połączenia! Palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam frytki, ale jeszcze nigdy nie jadłam frytek z batata. Ten przepis zachęcił mnie do spróbowania tego smakołyku z batata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki zdrowy odpowiednik frytek, zdecydowanie polecam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sałatka wiosenna

Pleśniak na migdałowym spodzie przykryty cytrynową pianką