Polędwiczka z sosem żurawinowym
Uwielbiam to połączenie smaków, naprawdę 😍
Skłaniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżka musztardy
- 100 g żurawiny
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła ghee lub zwykłego masła
- majeranek, sól, pieprz
1. Żurawinę zalewamy wodą (tylko do zakrycia żurawiny, nie więcej)
2. Mięso smarujemy musztardą i odstawiamy na 30 min.
3. Po tym czasie kroimy na kawałki, spłaszczamy dłonią i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
4. Mięso podduszamy przez 20 min.
W tym czasie robimy sos:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cebulę, szczyptę majeranku, soli i pieprzu.
2. Po chwili dodajemy namoczoną żurawinę, wodę w której ją moczyliśmy i ocet balsamiczny.
3. Całość blendujemy na gładką masę, pod koniec dodajemy cukier.
Sos jest bardzo uniwersalny, więc możecie użyć go również do kurczaka, kaczki i schabu 😊
Wygląda apetycznie, jak długo należy smażyć mięso?
OdpowiedzUsuńSmażymy tylko po 2 minuty z każdej strony, potem należy poddusić :)
Usuń