Polędwiczka z suszonymi pomidorami
Typowo, domowo- uwielbiam!
Polędwiczka z tego przepisu jest krucha i delikatna- na pewno NIE wyjdzie Wam gumowata i trudna do krojenia.
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- kilka suszonych pomidorów
- sól, pieprz, papryka słodka, curry
- 2 łyżki whiskey
- 2 łyżki śmietanki 30%
- musztarda lub sos curry mango (ja użyłam takiego ↓)
1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki.
2. Wkładamy do miski i dodajemy 3 łyżki musztardy lub sosu curry mango. Mieszamy i zostawiamy na 30 min.
3. Po tym czasie każdy kawałek rozpłaszczamy dłonią.
4. Mięso smażymy z dwóch stron na 2 łyżkach oleju z suszonych pomidorów lub na zwykłym oleju.
5. Gdy mięso się zarumieni, zalewamy je 2 szklankami wody. Dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę/curry. Dusimy pod przykryciem 25 min.
6. W połowie tego czasu przewracamy mięso.
7. Parę minut przed końcem kontroluj stan wody- jeśli jest jej bardzo mało należy dodać jeszcze szklankę
8. W małym rondelku podsmażamy pokrojone suszone pomidory na 2 łyżkach whiskey.
Pod koniec duszenia mięsa dodajemy suszone pomidory do sosu.
9. Zagęszczamy sos śmietanką i podgrzewamy jeszcze 5 min.
Można podawać z ziemniakami, makaronem albo ryżem- totalna dowolność!
Komentarze
Prześlij komentarz