Domowe lody waniliowe
Słońce zawitało, a więc sezon na lody rozpoczęty! 🍦
Składniki:
- 3 żółtka
- 300 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 100 g cukru
- 100 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
1. Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy 70 g cukru, ziarenka z całej laski i podgrzewamy na średnim ogniu.
2. W misie miksera utrzyj żółtka z 30 g cukru. (Krem musi wyjść puszysty i jasny)
3. Ciepłe mleko (nie może być za gorące, bo zetną się żółtka) dodajemy do uzyskanego kremu.
Mieszamy energicznie trzepaczką.
4. Przelewamy całość do garnka, chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając.
NIE doprowadzamy do wrzenia.
5. Odstawiamy do schłodzenia.
6. Schłodzony krem łączymy ze śmietanką. Miksujemy i przelewamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki.
7. Po godzinie wyjąć i zblendować. Ponownie włóżyć do zamrażarki.
Czynność powtórz 2-3 razy.
Lody wychodzą przepyszne, puszyste i mocno waniliowe 💕
Komentarze
Prześlij komentarz