Kluski leniwe



Jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad 🕑
Danie bardzo popularne, ale sprawdźcie czy znacie leniwe w mojej wersji!

Składniki:
- 400 g twarogu chudego lub półtłustego
- 200 g mąki + trochę do podsypywania
- 2 jajka
- pół cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki bułki tartej

1. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajka i mąkę, mieszamy.
2. Wyciskamy sok z cytryny i łączymy z rozpuszczonym miodem. Ugniatamy razem wszystkie składniki.
3. Twarogową masę dzielimy na 4-5 części. Z każdej części formujemy "węże" i rozgniatamy dłonią.
4. Kroimy w takie romby jak na zdjęciu.
5. Wrzucamy do gotującej się wody i czekamy aż wypłyną.
6. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i cukier.
Posypujemy kluski i możemy pałaszować 😋

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka wiosenna

Pleśniak na migdałowym spodzie przykryty cytrynową pianką