Babeczki orzechowe z jabłkiem



Mają świetny orzechowy posmak, a do tego są mięciutkie i dosłownie rozpływają się w ustach!
Nawet na 2-3 dzień nie tracą swojej puszystości i wciąż są tak samo dobre 😋

Składniki na około 12 sztuk:
- 50 g masła
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 100 ml mleka
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki kakao
- cynamon
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 jabłko

1. Na samym początku nagrzewamy piekarnik do 170 ℃
2. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i mieszamy razem z cukrem.
3. Po wymieszaniu dodajemy miód, masło orzechowe, powidła i kakao. Ponownie mieszamy do połączenia składników.
4. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 2-3 minuty. Dodajemy sodę, mleko i jajko. Energicznie mieszamy.
5. Dodajemy mąkę i mieszamy do zniknięcia grudek.
6. Jabłko kroimy na małe kawałki i obsypujemy je cynamonem.
7. Na dno foremek wylewamy masę, układamy jabłko i ponownie zalewamy masą.
8. Pieczemy przez 20-25 min.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka wiosenna

Pleśniak na migdałowym spodzie przykryty cytrynową pianką