Batatowe placki



Jeśli lubicie bataty to na pewno ten przepis przypadnie Wam do gustu 👍
Zalety batatowych placków:
- z 1 średniego batata wychodzi około 15 placków
- mniej rozwalają się na patelni
- są szybsze w przygotowaniu
- nie trzeba ich odsączać
- no i oczywiście walory smakowe

Składniki:
- 2 lub 3 bataty
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki zwykłej lub ryżowej
- 1 cebula
- słodka papryka
- sól
Dodatkowo:
*Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny
- ząbek czosnku

- łosoś

1. Bataty i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. To samo robimy z cebulą.
3. Bez odczekiwania dodajemy jajka, mąkę i przyprawy.
4. Mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju lub masła.

Polecam Wam te placki z domowym sosem czosnkowym i łososiem- po prostu NIEBO!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sałatka wiosenna

Pleśniak na migdałowym spodzie przykryty cytrynową pianką