Czekoladowe ciasto z truskawkami i porzeczką
Zajadaliśmy się tym ciastem tylko 1 dzień, znikało błyskawicznie, sama nawet tego nie zauważyłam 🙈 Idealne połączenie kwaśnych porzeczek ze słodką czekoladą.. po prostu cudo!
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g masła
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- szklanka mleka
- 1 łyżeczka kawy
- 1 łyżka miodu
- truskawki
- czerwona i biała porzeczka
- tabliczka mlecznej czekolady
1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier i mieszamy.
2. Dodajemy kakao, miód, sodę, jajka, kawę i mleko. Energicznie mieszamy.
3. Do masy stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy szybko, tak by nie było grudek.
4. Wykładamy formę papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Na wierzch kładziemy truskawki i porzeczki.
5. Pieczemy 45 min w 180℃.
6. Ciasto wyjmujemy i studzimy. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju.
Ciasto należy przekroić, nałożyć czekoladę i z powrotem złożyć.
* Jeżeli jesteście takimi miłośnikami czekolady jak ja- możecie też polać górę czekoladą 😋😍
Komentarze
Prześlij komentarz